A&D Pharma – Navelbine

Tags :
A&D Pharma

Cancerul impresionează prin curba continuu ascendentă a evoluției sale, fiind considerat boala secolului nostru.

Se considera că efortul consumat până în prezent în cercetarea cancerului este cel mai important din istoria medicinei. Se mai consideră, de asemenea, că a șasea parte din toata publicistica medicală a lumii este dedicată acestei problematici. Expresia „cancerul este tot atât de greu de definit, pe cât este de greu de tratat” ramâne valabilă.

Povestea Navelbine a luat nastere din încercarea de a descoperi un tratament antitumoral din plante, eficient, dar în acelasi timp bine tolerat de pacienti. Planta din care este realizat- Catharantus de Madagascar- a fost descoperita cu multi ani inaintea producerii Navelbine, in 1940, in timpul unei expeditii in Madagascar a  Dr Boiteau, un botanist al Centrului National de Dezvoltare Stiintifica din Franta (CNRS). Cercetat mai intai ca antidiabetic, Catharantusul de Madagascar si-a dovedit mai tarziu proprietatile antitumorale, cand Laboratoarele Pierre Fabre au demarat un proiect in colaborare cu CNRS in vederea dezvoltarii unui citostatic din aceasta planta. Ne aflam la inceputul anilor 80, iar in 1982 are loc prima productie de Navelbina.

Odata cu obtinerea autorizatiei de punere pe piata din 1989, Navelbine a devenit primul citostatic de generatia a 3-a pentru tratamentul NSCLC cu metastaze cerebrare si care ofera o imbuntatire semnificativa a supravietuirii. Este primul medicament antitumoral al grupului Pierre Fabre si primul citostatic produs in Franta si inregistrat in SUA.

Primele rezultate au fost obtinute cu forma lichida, cu administrare intravenoasa, a Navelbine. Nenumarate studii clinice care au analizat vinorelbina atat in monoterapie cat si in diferite combinatii au demonstrat eficacitatea Navelbine, sustinuta de rate de raspuns inalte, supravieturie mediana a pacietilor de durata si, nu in ultimul rand, efecte adverse controlabile.

Dintre formele de asociere a vinorelbinei, cea cu capecitabina merita in special mentionata, ducând la o potențare a acțiunii celor două citostatice, insotită de scăderea efectului secundar eritrodisestezic al capecitabinei, în cancerul mamar avansat Tot in asociere, vinorelbina cu trastuzumab reprezinta standardul terapeutic la pacientele cu cancer mamar avansat, HER2 pozitive. Amebele indicatii mentionate sunt prezente atat in ghidul ESMO cât și in ghidul NCCN.

In paralel cu obtinerea de rezultate deosebite cu forma IV a Navelbine, Laboratoarele Pierre Fabre au lucrat la dezvoltarea unei forme orale de vinorelbina, inovatie care imbunatateste calitatea vietii pacientului, prin evitarea perfuziilor, reducerea riscului de infectii si a stresului pacientului. Navelbine oral aduce beneficii incontestabile: administrare la domiciliu, o singura data pe saptamana, fara timp petrecut in spital, mentinandu-si in acelasi timp beneficiile in termeni de eficacitate si tolerabilitate dovedite de forma IV.

Pe baza experientei Laboratoarelor Pierre Fabre cu Navelbine, Centru de Cercetare-Dezvoltare Pierre Fabre lucreaza in prezent pe mai multe terapii tintite, acordand o atentie deosebita eficacitatii si tolerantei pacientului oncologic.

 

ad pharma 1ad pharma 2

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *