Rolul imagisticii medicale de înaltă performanță în oncologie

Tags :
hiperdia logo

Imagistica medicală este o ramură a medicinei ce se află în plină evoluţie, devenind un instrument indispensabil în practica clinică şi de cercetare oncologică. Pe parcursul ultimelor decenii, s-au făcut mari progrese în dezvoltarea noilor tehnici imagistice si a aplicațiilor acestora, datorită unor colaborări interdisciplinare din întreaga lume. Această expansiune a tehnicilor imagistice a determinat un impact radical asupra diagnosticului şi tratării cancerului, având un rol crucial în depistarea precoce a tuturor tipurilor de cancer.
Printre cele mai cunoscute tehnici imagistice se enumeră, computer tomografia (CT), imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) si ultrasonografia (US) fiecare dintre acestea având indicatiile ei.
Computer tomografia este o procedură imagistică care permite evaluarea unor volume mari de ţesuturi (creier, torace, abdomen, pelvis) într-un timp scurt.

Imagistica prin rezonanţă magnetică este utilă în detecţia, stadializarea şi monitorizarea răspunsului la tratament precum şi în ghidarea biopsiilor, având o rezoluţie spaţială superioară computer tomografiei. Folosirea agenţilor de contrast şi a secvenţelor de difuzie, perfuzie, spectroscopie şi elastografie IRM, permit o mai bună analiză morfologică a leziunilor tumorale, fiind deosebit de utile în diagnosticul, evaluarea tipului şi agresivităţii tumorale precum şi a prognosticului pacienţilor oncologici.
Ultrasonografia este cea mai accesibilă şi comună tehnică, utilizată atât în diagnosticul cât şi în monitorizarea post-terapeutică a pacienţilor oncologici, având un caracter neiradiant. Noile progrese în domeniu se referă la administrarea produsului de contrast ecografic şi a sonoelastografiei.
Pe de altă parte, utilizarea tehnicilor de imagistica hibridă, cum ar fi PET-CT sau PET-IRM asigură identificarea tumorilor de mici dimensiuni, prin detectarea activității lor metabolice.
Un alt rol fundamental al imagisticii este reprezentat de evaluarea răspunsului tumoral la tratament, utilizând tehnici precum: computer tomografia şi imagistica prin rezonanţă magnetică. Există în prezent diferite criterii de analiză a răspunsului tumoral, cel mai frecvent utilizat fiind cel intitulat RECIST (Response Evaluation Criteria In Solid Tumors). Acesta presupune o serie de reguli analizate de către medicul radiolog, având ca scop definirea statusului pacientului post administrarea tratamentului. Astfel răspunsul la tratament se clasifică în aspect îmbunătăţit (răspuns complet sau parţial), nemodificat (stabil) sau agravat (progresiv), fiind nevoie de o scanare iniţială de referinţă în urma căreia se stabilesc leziunile măsurabile faţă de cele non-măsurabile, respectiv leziunile ţintă faţă de cele non-ţintă.
Clinica Hiperdia din Cluj, in colaborare cu specialiștii oncologi de la Asociatia si Clinica de Oncologie Medisprof, a castigat o experienta deosebita în domeniul imagisticii medicale, cu rezultate foarte bune in monitorizarea pacientilor oncologici. Aşadar imagistica medicală este folosită în toate fazele managementului unui pacient oncologic, ocupând un rol esenţial în protocoalele clinice şi oferind numeroase informaţii morfologice, structurale şi metabolice.
Investigaţiile imagistice uzuale (CT, IRM, Ultrasonografia, Radiologia conventionala, s.a.), alaturi de investigaţiile speciale – dintre care amintim aici IRM corp întreg, IRM cord, IRM angio, IRM căi biliare și pancreas, IRM glande suprarenale, Entero IRM, IRM ficat cu Primovist, IRM hipofiză, IRM sâni, IRM transrectal pentru prostată, IRM fetal, IRM pemtru endometrioza, IRM rect, IRM spectroscopie sau Entero CT, Colonoscopie virtuală CT, Uro CT, CT cardiac, goniometrie – la care se adauga analizele de laborator si consultatiile de specialitate, fac parte din portofoliul reţelei de centre de diagnostic imagistic de performanţă Hiperdia din ţară care deserveşte anual peste peste 900.000 de pacienți, mulți dintre aceștia cu probleme de natura oncologică.

Centrele Medicale Hiperdia
Arad. Bistrița. Brașov. București. Carei. Cluj-Napoca. Miercurea Ciuc. Galați. Oradea.
Orăștie. Ploiești. Satu Mare. Timișoara
Call Center:
0268.405.300, 021.302.16.40
www.hiperdia.ro
Pentru un diagnostic de încredere

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *